От днес започва Страстната седмица

Понеделник, 18 Април 2011 14:11

Великден
Седмицата преди Велкиден се нарича Страстна. Тя символизира последните дни на Христос, преминали в болка и страдания.

От днес започва Страстната седмица. Всеки ден преди големия християнски празник се нарича „велик“, а в църквите се извършват специални служби. Велики понеделник е деня, когато Христос влиза в йерусалимския храм, който е пълен с търговци, разгневява се и ги пропъжда, защото храмът е място за молитви, а не за търговия. В този ден се размишлява над образа на безплодната смокиня, символ на човешката душа, която не познава молитвата и разкаянието. Може би днес трябва да си дадем равносметка за ценностите, които ни движат в нашето ежедневие и да си представим, че през тази седмица нашият живот може да се промени. На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления. Разказва притчата за десетте мъдри девици и притчата за талантите. В този ден той изрича пророчества за съдбата на Йерусалим. Това е моментът, когато можем да се замислим на какво сме способни и до колко бихме могли да бъдем всеотдайни в добротата си. Велика сряда е денят, в който се провежда Тайната вечеря на Христос с Апостолите, на която той им казва, че един от тях ще го предаде. И наистина същата вечер Юда го предава. На Велики четвъртък се произнася смъртната присъда на Божия син. Рано сутринта жената в семейството става и боядисва три червени яйца, оставя ги на прозореца първи те да посрещнат слънчевите лъчи. Велики - Разпети петък, е денят на Христовите страдания. Денят, в който той смирено приема смъртта, за да изкупи греховете на цялото човечество. На Велика събота майката на Исус, Света Богородица, го оплаква заедно с няколко жени, носещи миро. Исус е погребан, а гробът му запечатан и пред него е поставена стража. В неделя на Великден Христос възкръсва, за да върне надеждата у хората.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментарВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.