Предстои конкурсът „Писано яйце“

Четвъртък, 07 Април 2011 12:25

Великден
Четвъртото издание на кункурса „Писано яйце“ ще събере на Велики четвъртък деца от всички училища в Перник. Организатор на проявата е Община Перник.

На 24 април от 16 часа и 30 минути на площад „Свети Иван Рилски“ в Перник ще се състои традиционинят конкурс „Писано яйце“. Тази година проявата съвпада с Велики четвъртък и ще бъде съпроводена от празнична програма с участието на Детско-юношеския театър "Мускетарите", Ансамбъл "Граовче", хор "Родна песен" при Обединения детски комплекс и художествени състави на ОбМД. Конкурсът се организира за четвърта поредна година от Община Перник, като е лична инициатива на кмета Росица Янакиева. Той е част от проявите, ангажиращи децата в свободното им време и е отлична превенция срещу пороците на улицата – агресия, наркотици и други. Празникът дава повод за още едно прочитане на християнските ценности и е начин за пропагандиране на християнските добродетели. В миналогодишното издание на "Писано яйце" победители станаха децата от 5-то ОУ „Петко Рачев Славейков“. Тогава участие взеха 24 отбора от пернишки училища, като учениците изрисуваха 600 яйца. И тази пролет всяко учебно заведение ще бъде представено от отбор с петима участници. Докато децата рисуват, специалисти ще им разказват за традицията, за това откъде идва тя и какво символизира. А накрая ще бъде избран бияч. Според народните вярвания притежателят на най-здравото яйце ще бъде здрав през цялата година. Всеки от отборите, показали таланта си на площад „Кракра” в Перник, ще получи грамота за участие, а за класираните на първите три места ще има и награди.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментарВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.