ИЗПИСВАНЕ НА ЯЙЦА С ВОСЪК В РАДОМИР

Сряда, 20 Април 2011 11:39

Великден
Демонстрация за украсяване на великденски яйца с писалка и восък предизвика голям интерес сред децата от Радомир. В Стойовата къща доцент Светла Ракшиева от Института по етнология и фолклористика на Българската академия на науките онагледи една вековна традиция, характерна за почти всички страни от Централна и Източна Европа.

Традицията на восъчната техника за изписване на великденски яйца е запазена най-вече в Чепино, Велинград, Ракитово и Клисура. В Стойовата къща в Радомир доцент Светла Ракшиева от БАН демонстрира традиционна украса според каноните на българските майсторки от времената, когато християнството е било белег за национална идентичност. Основен християнски символ върху яйцата е кръстът. Но ако се съди по орнаментиката на писаните яйца, която включва растителни варианти на кръстове, сложни плетеници от цветя, условни изображения на дървото на живота, животни, пролетни цветя, хора, соларни знаци, то това говори за предхристиянска символика, свързана с обновлението и възраждането на природата. Доцент Светла Ракшиева е майсторка на писани великденски яйца от дълги години. Доцент Ракшиева е автор на книгата „Писано яйце за Великден“. В нея авторката търси сходства и различия в използваната орнаментика в България и други европейски страни. Своеобразен връх при изписването на яйца с восък авторката е видяла в Украйна. Там яйцата се отличават с много фина декорация и напластяване на 8 различни цвята. Най-често използваният орнамент в Украйна е мрежата, а в България – точката.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментарВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.