Трети ден без влакове

Събота, 26 Ноември 2011 20:07
БДЖ
Днес, 26 ноември 2011 г., в 8.00 ч. започна третият ден на безсрочната ефективна стачка на работниците и служителите от българските железници. Нито един влак не тръгна от Централна гара София от началото на стачката. От 130 влака по разписание в цялата страна към 10.30 ч., които е трябвало да тръгнат или са били в движение от преди началото на стачката, са спрели 98, 21влака са тръгнали от началната си гара, но не са стигнали да крайната гара, защото по пътя са спрели. И малките гари и спирки вече се включват в стачката – Копиловци, Гюешево, Гълъбник, Безмер, Дъбово, Стралджа, Зимница, Забой, Владимир Павлов, Делян, Дякаво. От Варна първият влак след 8.00 ч. е спрян, а вторият е спрян поради факта, че на гара Гарна Оряховица никакви влакове не минават и цялата гара е задръстена. Важният ж.п. възел на Тулово не пропуска нито един влак. Възловите големи гари в София, Мездра, Горна Оряховица, Пловдив, Стара Загора, Русе продължават ефективната стачка и не допускат нито един влак да тръгне, нито пропускат влакове.
Отново бе оказван системен натиск върху стачниците на много места в страната, който бе съпроводен с прилагане на локаут в противоречие със ЗУКТС. Нарушаваха се нормативните актове на БДЖ, както и правилата за безопасност на движение, като напр.: Влак 9620 от Варна – превозната бригада е казала, че стачкува, подменена е с друга превозна бригада, но и тя заявява, че стачкува, влакът не заминава. Направен е опит на гара Батановци от ръководителя на гарата да отнеме мобилния апарат на дежурната служителка, защото е разговаряла по него със своя синдикален лидер и началник гара при положение, че той я е потърсил. Директорът на Управление движение влакове и гарова дейност е издал след работно време заповед № 372 от 25.11.2011 г. началник гарите да бъдат на работното си място на 26 ноември от 7 до 11 часа и на 27 ноември от 12 до 16 часа, с което се нарушава 24 часовата им почивка.

От синдикатите се обръщат към гражданите с препоръка да не ползват услугите на БДЖ между 8.00ч. и 16.00 ч., поради факта, че ръководството на БДЖ в нарушение на закона и на изискванията на безопасност, извършвайки локаут, подменя транспортните бригади с хора неинструктирани, неотпочинали и със служители без нужната квалификация. Това създава опасност от аварии с непрдвидими последици, за което стачниците няма да носят отговорност.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар




ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.