Пострадалите граждани от земетресенията в област Перник ще могат да получават финансова помощ за отстраняване на щетите чрез опростени правила.

Сряда, 29 Август 2012 16:23
Земетресение
Това съобщи днес министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Опростените правила предвиждат предоставяне и отчитане на еднократна финансова помощ за ремонтни дейности срещу декларация за ползване на средствата по целесъобразност. С цел подпомагане на пострадалите в дейностите за възстановяване на щетите и с оглед разрешаване на най-спешните и приоритетни случаи, от началото на следващата седмица в Област Перник ще бъде мобилизиран ресурс от 120 души. Техният труд ще бъде заплатен със средства от ЕС по процедура „Подкрепа за заетост” на ОП „Развитие на човешките ресурси”.
Пострадалите граждани, които след земетресенията са получили еднократна финансова помощ от 325 лв. от Министерството на труда и социалната политика, няма да връщат тези пари при одобрение на финансиране, предназначено за ремонтни дейности . До края на тази седмица оперативната група за преодоляване на щетите от земетресенията ще представи информационен материал с кратка и достъпна информация за процедурите за подпомагане от страна на държавата. Документът ще съдържа разяснение кои граждани имат право на финансиране и възстановяване на разходи и по какъв начин могат да получат помощ.

По обобщените справки на Междуведомствената комисия към момента са идентифицирани 163 имота, за които е поискана възстановителна помощ за цялостно или частично разрушаване. От тях 12 сгради вече са премахнати, а 77 предстои да бъдат разрушени. Досега междуведомствената Комисията е получила от Община Перник 3790 молби за финансиране, от които 200 са искания за възстановяване на разходи с обем над 10 000 лв. Близо 1500 молби засягат суми в интервала 2000–10 000 лв., а други 1300 молби са за щети на стойност под 2000 лв. Очаква се тази статистика да претърпи промяна с напредване на работата по обработване на исканията и молбите от страна на Общината и на Комисията. Работи се и по установяване на състоянието и на други сгради, попадащи в различни законови хипотези – в условия на търпимост, заварени строежи, незаконни сгради. За тези случаи също ще се търси решение. От началото на седмицата два мобилни експертни екипа правят проверка и събират информация по отделните случаи.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар




ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.