Пожарна безопасност и защита на населението.

Вторник, 27 Март 2012 20:11
Пожарна
Над 70 пожара са гасени в региона през последната седмица. Няма пострадали хора и нанесени сериозни материални щети.

Повишаването на температурите през последната седмица доведе до рязко увеличаване на пожарите в Пернишка област. Със затоплянето на времето, стопаните често пъти предприемат мерки за почистване на дворовете и земеделските площи от сухи треви, навята от вятъра шума, ненужни вещи и др., като ги изгарят, без да се съобразяват с противопожарните изисквания. Това създава предпоставки за възникване на пожари, както в обектите от частния и обществения сектор, така и в горите с нанасяне на големи материални щети, а понякога и човешки жертви. Пожарите унищожават растителност, животни и микроорганизми, необходими за нормалното протичане на кръговрата в живата природа.

В периода 16 – 25 март на територията на Пернишка област са възникнали 70 пожара в сухи треви. Благодарение на своевременната намеса на служителите от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” (ОУПБЗН), пожарите не обхванаха големи площи и има нанесени материални щети само в два пожара без жертви.
Напомняме ви, че според българското законодателство, земеделските стопани, които запалват стърнища и сухи треви, могат да бъдат лишени от земеделски субсидии. Според ЗМВР при първо провинение нарушителите могат да бъдат санкционирани с глоба от 200 до 2000 лева, а при рецидив налаганата глоба е от 500 до 5 000 лева. Според ал. 2 на чл. 331 от НК всеки, който предизвика пожар в горския фонд вследствие на запалване на стърнище, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до 5000 лева. Текстове от Закона за опазване на околната среда също категорично забраняват паленето на подобни площи, независимо от сезона.
За ограничаване на пожарите в природата ОУПБЗН – Перник призовава стриктно да се спазват установените противопожарни правила:
• При излети в горите и местата за отдих, палете огън само на определените, обозначени и обезопасени места;
• Не палете огън при наличие на вятър;
• Създайте възможност за своевременно погасяване на огъня при поява на силен вятър и внезапно напускане на мястото;
• Не оставяйте огън без наблюдение;
• Не допускайте деца да играят в близост до огъня или с кибрит и други запалителни средства;
• Не допускайте умишлено опожаряване на сухи треви;
• Горимите отпадъци по възможност да се изхвърлят на сметища или други определени за целта места;
• Не изхвърляйте незагасени цигари в сухи треви и полезащитни пояси - надеждно да се изгасят угарките и клечките от кибрит;

При възникване на пожар:
• По най-бързия начин съобщете на тел. 112;
•Предприемете действия за гасене на пожара с подръчни материали – пръст, пясък и топалки от зелени клони;
• Наблюдавайте развитието на пожара и не допускайте огъня да ви загради, за да имате осигурен безопасен път за напускане при усложняване на обстановката;
• Окажете съдействие на екипите от ОУПБЗН за своевременно предвижване до мястото на пожара.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар




ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.