Санаториално лечение, съчетано с почивка на море и планина, предлага НОИ

Вторник, 28 Юли 2009 12:07
Само 380 перничани със спицифични заболявания са заявили желание да почиват по програмата на Националния осигурителен институт. Право на това имат всички, които страдат от болести на нервната, сърдечната, опорно-двигателната и дихателната система. Тази година има отлив на желаещи да се възползват от правото си на почивка в санаториумите на българското Черноморие. Това се дължи на финансовата криза, както и на повишилия се процент безработни в региона. Едва 380 до този момент са хората, отишли на почивка по програмата на НОИ. Агенцията за профилактика, рехабилитация и отдих, която работи с Националния Осигурителен Институт предлага 18 обекта. Те са пригодени за балнеолечение на морето или за престой в планински бази. Цените за почивка варират от 12 до 19 лева, в тях са включени необходимите процедури, част от храната и нощувките. Картите за санаториумите са за период от 10 до 15 дни.
Програмата на НОИ се прилага успешно вече 11 години. Правоимащи са здравноосигурени лица или инвалиди в трудоспособна възраст. Те трябва да представят служебна бележка от местоработата си за шест месеца назад, за да ползват услугите в дадения санаториум. Необходими са още медицински направления от личен лекар или специалист, както и документация, свързана с историята на заболяването. Право на почивка чрез програмата на НОИ имат още безработни и пенсионери.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.