В Ковачевци започна обучение за млади хора, като превенция на СПИН и други нежел

Сряда, 08 Юли 2009 19:03
Лятно училище за млади хора започна днес в Националния детски екологичен комплекс в Ковачевци. Проявата е в рамките на кампанията „Върстници обучават връстници“ за превенция на ХИВ/СПИН сред учениците. Форумът ще продължи до 13 юли.
В лятното училище в Ковачевци ще се включат 187 ученици, 17 учители, педагогически съветници и училищни психолози, както и 15 обучители на връстници от Благоевград, Бургас, Варна, Перник и още 10 града в страната. Подрастващи на възраст от 14 до 18 години ще се подготвят за работа като обучители на свои съученици в областта на превенцията на ХИВ/СПИН и промоцията на сексуалното и репродуктивното здраве. Педагогическите специалсти от своя страна ще придобият умения за взаимодействие с младите хора – обучители на връстници, и заедно с тях ще сформират екипи за работа в училищата. Тяхна задача ще бъде въвеждането на здравно и сексуално образование в просветните заведения от пилотните общини. Участниците в програмата ще работят в малки групи, а чрез ролеви игри и дискусии ще получат нужните знания и умения за превенция срещу полово предаваните зарази. Основните задачи пред обучителните екипи са свързани с сигуряването на достъпна информация за контрацепция, нежелана бременност, опасни инфекции. Целта е да се изградят комуникативни умения, които да дават възможност за откровени разговори. Участниците в програмата ще бъдат подготвени да приемат различните и да проявяват толерантност към тях. Лятното училище в Ковачевци се провежда за шеста поредна година. До този момент там са обучени 747 млади хора и 128 училищни специалисти. Те от своя страна успешно прилагат придобитите практически умения при работата си в 14-те пилотни общини.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.