Електронното здравно досие влиза в действие, най-сетне

Сряда, 08 Юли 2009 11:32
Националната здравноосигурителна каса стартира електронно здравно досие на пациентите. Услугата ще бъда налична за над 6 милиона здравноосигурени граждани. Електронното здравно досие ще бъде достъпно за всеки чрез интернет след въвеждане на индивидуална парола, известна само на пациента. Здравноосигурените българи ще могат да следят извършваните за тях медицински дейности в интернет, а лекарите ще се отчитат онлайн в новия портал на касата. Всеки, който отвори досието си, ще има възможност да проследи посещенията при личния си лекар, поставените му диагнози, изписаните лекарства, състоялите се хоспитализации и лечение. В досието ще фигурира информация за пълния здравен статус на пациента, алергии, хронични заболявания, както и личните данни на пациента. Цялата тази информация ще е достъпна за медиците само с разрешение на пациента и в негово присъствие. Така, преди да постави диагнозатга си, лекарят ще може да се запознае с всички медицински данни за пациента, които ще се допълват и актуализират всеки месец чрез интегралната информационна система на НЗОК, отчетите на лекарите и стоматолозите, както и от болниците и аптеките. Чрез въвеждането на електронно здравно досие ще стане факт и централното наблюдение на процесите и дейностите в определено здравно заведение, а и на здравните услуги като цяло в страната. Ситемата ще позволи упражняването не само на медицински, а и на финансов контрол.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.