Търсят начини за спасяването на радомирската болница

Събота, 30 Май 2009 16:36
Общинските съветници в град Радомир разгледаха финансовото състояние на местната болница. Здравното заведение е изпаднало в тежко състояние. Радомирския минипарламент реши на 10 юни да заседава извънредно само по този казус. 50 хиляди лева са дълговете към ЧЕЗ само да зимния пуриод, съобщава в докладна записка директорът на здравното заведение д-р Цветан Георгиев. 30 хиляди лева са задълженията на болницата от наложени от здравната каса лимити за летните месеци. За заплати пък са нужни 48 хиляди лева. Старите дългове на болницата са 420 хиляди, а за една година са погасени едва 86 хиляди. Според доктор Георгиев болницата има възможност да се справи с тежката ситуация, но е необходимо общината да я дотира с по 20 хиляди лева месечно. Ако това не стане до 30 юни, ще свършат наличните лекарства и консумативи издравното заведение ще затвори врати. Доктор Цветан Георгиев предлага общинският съвет да разрешение продажбата на ненужния сграден фонд. Мнението на кмета Красимир Борисов обаче е, че са положени достатъчно грижи за спасяването на местната болница, вложени са около 1 милиард лева, включително и за нейното акредитиране. През миналата година е дофинансирана с 312 хиляди. 80 процента от общинските болници са пред закриване, каквото е положението и на радомирската, твърди Красимир Борисов. Като изход той предлага обединяването й с пернишката. Общинските съветници обаче са категорично плротив, защото пациенти от Коваческа и Земенска община също търсят медицинска помощ тук. В понеделник ще се проведе среща между кмета Борисов, шефа на РЦЗ д-р Григорова, директора на здравната каса в Перник д-р Аризанов, народния представител д-р Симеон Василев, директора на радомирската болница д-р Георгиев и председателя на общинския съвет Владимиров. Шестимата ще търсят начини да спасят здравното заведение от заплашващия го фалит.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.