Експерти от РЗОК-Перник взеха участие в семинар за е-здравеопазване

Събота, 18 Май 2013 14:16

РЗОК
РЗОК
РЗОК
РЗОК
РЗОК
  • Предишна
  • 1 of 5
  • Следваща

 

На 16-ти май в Интер Експо Център, гр. София в рамките на форума за иновации в медицината БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ се проведе  семинар на тема: „Електронно здравеопазване-възможности за финансиране на е-услуги в здравеопазването“. Организатор на събитието бе Фондация „Приложни изследвания и комуникации“-партньор в европейската мрежа ICT for Ageing Well, финансирана по линия на Програмата за конкурентоспособност и иновации на ЕС.


 

На семинара фирми и организации от България-Технически университет, гр.София и Национална пациентска организация, Испания, Португалия и Гърция, членове на ICT for Ageing Well представиха теми, свързани с развитието на електронното здравеопазване в Европа, публично-частното партньорство в тази сфера и възможностите за финансиране по линия на европейски програми.

Експерти от Районна здравноосигурителна каса-Перник взеха участие в семинара. Инж. Веселин Николов, старши експерт в сектор „Информационно обслужване” в РЗОК гр. Перник изнесе презентация на тема:“Предизвикателствата на електронното здравеопазване в системата на НЗОК/РЗОК“. В изложението си инж. Николов подчерта, че целта на електронното здравеопазване е да се създадат условия за улесняване обмена  на данни между НЗОК, здравноосигурените лица, медицинските специалисти, доставчиците на здравно обслужване, както и институциите, с които работи НЗОК – НОИ, ГРАО, договорни партньори. В презентацията си инж. Николов  очерта насоките на развитие на ИТ в системата на НЗОК/РЗОК: непрекъснатото увеличаване на предоставяните електронни услуги, повишаване на информираността, както на лекарите, така и на пациентите, превръщане на Националния здравен портал в среда за разпространение на «здравна информираност». Стремежът е  към повишаване прозрачността в дейностите на изпълнителите на медицинска помощ чрез отчитане в реално време. За е-здревеопазването е необходим финансов ресурс, създаване на законодателна и регулаторна рамка, създаване на сигурна инфраструктура за изпълнението на мисията му и по-широка оперативна съвместимост при здравните услуги. Националната здравноосигурителна каса и нейните подразделения-Районните здравноосигурителни каси работят активно и последователно в тези направления.

Инж. Николов запозна участниците в семинара с услугите, които предоставя Здравната каса през Националния здравен портал /NHIF.BG/ и най-новата от тях-възможността за преглед на здравното досие от здравноосигурените лица чрез Персонализираната информационна система /ПИС/. Чрез Универсален код за достъп /УКД/, който се издава без заплащане  в РЗОК, всеки ЗЗОЛ може да има достъп до своето здравно досие и да провери  за избрания от него личен лекар, извършени дентални и медицински прегледи и хоспитализации. Инж. Веселин Николов представи и друга е-услуга, която отскоро се предоставя от НЗОК. Лекарите по дентална медицина имат  възможност да проверят през официалният сайт на  НЗОК с уникалният си електронен подпис извършените дентални дейности на пациента до момента, както и № на Здравноосигурителната книжка в Интегрираната информационна система на Здравната каса, която е активна за Задължителното здравноосигурено лице. Направени бяха демонстрации на двете е-услуги.

 

 

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар




ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.