Кампания срещу остеопорозата в Трън

Петък, 26 Август 2011 13:38

гр. Трън
НОВА КАМПАНИЯ, ТОЗИ ПЪТ В ТРЪН ПРОВЕЖДА РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ- ПЕРНИК. ТОЗИ ПЪТ ТЯ Е ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЛИЧНИЯ РИСК ОТ ОСТЕОПОРОЗА

Кампания за определяне на личния риск от остеопороза и измерване на костна плътност организират община Трън и Регионалната здравна инспекция- Перник. Тя ще се проведе на 7- ми септември в сградата на Медицински център „Д-р Стамен Григоров“- бившата болница в граничния град. Желаещите да получат информация или за предварително записване, могат да се обадят на телефон 0988 66 71 10. Цената на изследването е 10 лева. В случаи на отчетена намалена костна плътност и наличие на рискови фактори за развитие на остеопороза гражданите ще бъдат насочвани към центровете и специализираните кабинети в региона. Кампаниите „Проверявайте ежегодно риска си от остеопороза” се провеждат в сътрудничество с Асоциацията на пациентите с остеопороза и остеоартроза и Националното сдружение на общо практикуващите лекари в България и се подпомагат от Българския фонд за жените. Ползва се апаратура, закупена за целите на провеждането на скрининг за ранно установяване на риска от заболяването.

Остеопорозата е коварно заболяване, защото симптомите се появяват чак след като болестта се е развила, предупреждават специалистите. Ако например отслабването на костната система е започнало още в ранна възраст, шансът да се разбере, че се губи костна маса е много малък,защото няма никакви болки или външни следи, че започва дегенеризация на костите. Това може да стане само ако човек отиде на преглед.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.