Регионалната здравна инспекция в Перник има готовност за проверки в кухните в детските градини

Сряда, 24 Август 2011 13:00

Дестка градина
ПОВЕЧЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ВМЕСТО СОЛ, ЗАХАР И МАЗНИНИ ТРЯБВА ДА ПРИЕМАТ ДЕЦАТА В ГРАДИНИТЕ. ТОВА СЕ ПРЕДВИЖДА В НАРЕДБА ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ НА ДЕЦА ОТ 3 ДО 7 ГОДИНИ. КОНТРОЛЪТ СЕ ВЪЗЛАГА НА РЕГИОНАЛНИТЕ ЗДРАВНИ ИНСПЕКЦИИ. СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТ ПЕРНИШКАТА В МОМЕНТА ИЗСЛЕДВАТ ПРОБИ ОТ ХРАНА ОТ СОЦИАЛНИЯ ДОМ В СЕЛО ДРЕН.

Наредба за правилното хранене на децата вече е публикувана в Държавен вестник. Разпоредбите на документа трябва да се спазват във всички детски градини, лагери и домовете за деца. Новите изисквания влизат в сила от 15 септември тази година, а контролът за спазването им се поема от РЗИ. Проверките ще се правят регулярн. Имаме готовност за работа в това направление съобщи директорът на РЗИ Д-р Валери Симеонов. В наредбата се предвижда децата да ядат по пет пъти на ден, като в менюто им трябва да има поне по един представител на зърнените храни и картофите, зеленчуците, плодовете, млякото и млечните продукти, месото - птици, риба, яйца. Поне четири пъти в седмицата децата трябва да ядат пълнозърнест хляб, овесени ядки, жито, елда, просо. Задължително е децата до 5 години да ядат на ден поне по 300 грама зеленчуци и плодове, а до 7 - по 350. За тази цел подкрепителната закуска преди обяд може да е само от пресни плодове - цели, нарязани, настъргани или като плодова салата. Туршии могат да бъдат включвани в менюто само през зимата и то веднъж седмично. Всеки ден в менюто на малчуганите трябва да има най-малко 350 грама кисело или прясно мляко без захар и поне 25 - 30 грама сирене. Месото трябва да е без видими тлъстини (мазнините да са до 30%), сухожилия и кости, а птичето - без кожа. Каймата трябва да е с до 30% мазнини в сухото вещество. В градините няма да се дават кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици с високо съдържание на мазнини, готварска сол, полифосфатни, ацетатни и други соли. Също така колбасите се забраняват за основни ястия. За сметка на това рибата трябва да присъства в менюто на децата поне веднъж седмично. Новите правила при напитките са за консумация само на питейна вода, бутилирани минерални изворни и трапезни води. Соковете пък трябва да са 100% натурални, също така ще могат да пият млечни напитки, чай и боза. И в момента контрол за качеството на храната в детските градини се извършва от РЗИ -Перник.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар




ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.