И пернишки фелдшери ще протестират

Сряда, 22 Юни 2011 14:22

Спешна помощ
Фелдшерите излизат на национален протест на 4 юли. Причината за недоволството е, че от края на 90-те години обучението им е спряно, а в момента има едва 4 хиляди души с това образование. Всички те, според съсловната им организация, работят с неустановен статут. И пернишки фелдшери ще участват в протеста

В Пернишка област около 40 фелдшери към настоящия момент упражняват професията си предимно в спешните центрове в Трън, Земен и Радомир. Калина Михайлова, координатор за Перник на Сдружението на медицинските фелдшери заяви, че те ще се включат в националния протест на 4 юли. От 10:00ч. до 11:00ч. пред областните управи в цяла България ще бъдат връчени декларации на областните управители. На следващия ден фелдшерите ще спрат работа за един час. Протестните действия ще продължат толкова, колкото е необходимо, за бъдат приети исканията им от Министерсво на здравеопазването, като всеки следващ ден времетраенето им ще се удължава с половин час. Всички, които са дежурни по време на протеста, ще се договорят предварително с общопрактикуващите лекари или колегите им от спешните центрове да поемат работата им, за да не прекъсва грижата за пациентите. Съсловието настоява за ясно, точно и адекватно законово уреждане на компетенциите на Фелдшерите, отговарящи на квалификационната характеристика на професията. На много места, тези специалисти са единствените, които оказват медицинска помощ, а в същото време по закон се водят като специалисти по здравни грижи, които нямат право да извършват медицинска дейност. Те очакват от здравното министерство спешно да инициира откриване на обучение на лекарски асистенти в България по модел на напредналите демократични държави в Европа и по света, в интерес на здравето на нацията.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.