Има сигнал за негодни препарати за торене

Сряда, 22 Юни 2011 12:56

Селско стопанство
В Агенцията по безопасност на храните е получен сигнал за за наличие в търговската мрежа на негодни за употреба течни торове. Земеделските стопани от областта са уведомени за риска посредством бюлетина, който подготвя за тях Отделът по растителна защита на агенцията

Земеделските производители са абонирани за бюлетина на отдела по растителна защита и го получават по електронен път или на хартиен носител, в зависимост от предпочитанията си. Той съдържа полезна информация за вредителите, застрашаващи реколтата. В последния брой Агенцията по безопасност на храните уведомява фермерите за предлагани в определени магазини течни торове, за които е подаден сигнал, че има нередности при опаковането и несъответствие между декларираните микроелементи и реалното съдържание на препаратите. Това съобщи директорът на структурата д-р Елза Драгомиерова. Касае се за течни торове за декоративни и цъфтящи разстения, за зеленчуци, цитруси и орхидеи. При извършване на контролната дейност върху торовете Агенцията по храните ще проверява опаковането и етикирането на продуктите, но и стопаните следва да бъдат по-внимателни при закупуването на препарати за растителна защита. При положение, че се установи наличие на тези препарати в търговската мрежа в Пернишка област, проби от тях ще бъдат изследвани по преценка на инспекторите. При доказани несъответствия служителите ще издават предписания за отстраняването им, или ще прилагат предвидените административно-наказателни разпоредби.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.