Епидемичната обстановка в Пернишка област е спокойна

Сряда, 22 Юни 2011 12:38

Болница Рахила Ангелова
Няма увеличение на страдащите от грип и остри респираторни заболявания в Пернишка област през миналата седмица. През периода заболеваемостта от Грип и ОРЗ е в нормални граници - регистрираните случаи са 27 на 10 000 население. Това е далеч от стойностите необходими за обявяване на епидемична и предепидемична обстановка. Регистрирани са и 23 случая на заболели от заразни болести, разпределени както следва: Чревни инфекции: Ентероколит - 5 случая, срещу 6 за предходната седмица. Ламблиоза - 1 случай, срещу 2 за предходната седмица. Въздушно-капкови инфекции: Варицела - 16 случая, срещу 6 за предходната седмица. Всички регистрирани случая са от гр. Перник. Заболелите са на възраст между 4 м. и 45 години. Болните се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Вероятен бактериален менингоенцефалит - 1 случай. Заболя жена на 56 г. от гр. Перник, настанена за лечение в Инфекциозна болница гр. София. Случаят е проучен и контактните лица се наблюдават от ОПЛ. Няма регистрирани хранителни взривове и взривове на вътреболнични инфекции. За периода служителите в отдел КНОС са извършили: 65 систематични проверки на обекти с обществено предназначение; 27 проверки по RAPEX; 14 проверки по Наредбата за тютюнопушене в хранителни обекти и 2 проверки по жалби на граждани. Взети са 11 проби води и 7 проби козметика. Издадени са 2 предписания за извършване на хигиенни мероприятия. Съставени са 3 акта за нарушения във връзка с наредбата за тютюнопушене. Представители на РЗИ - Перник взеха участие в 1 експертен съвет, разгледан е 1 ПУП и са издадени 2 здравни становища по проекти. Инспекторите от отдел ПБПЗ са съставили 3 акта за нарушение във връзка с Наредбата за тютюнопушене.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.