„Най-здрав бивш пушач“ търсят от Министерството на здравеопазването

Четвъртък, 16 Юни 2011 13:08

Тютюнопушене
Конкурс под надслов „Най-здрав бивш пушач“ организира Министерството на здравеопазването. В него могат да участват всички перничани, отказали се от порока.

Министерството на здравеопазването обявява конкурс за излъчване на най-здрав биш пушач. Целта на инициативата е насърчаване на българите да се откажат от вредния навик, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Зависимостта от тютюневите изделия е призната за болест, съгласно Международната класификация на болестите, която причинява редица други заболявания - злокачествени, сърдечно-съдови, респираторни и др. , предизвиква лични, социални, здравно-осигурителни, културни, икономически неудобдства. Всеки отказ от тютюнопушенето е крачка към неутрализирането на тези проблеми в живота на българските граждани, твърдят от РЗИ – Перник, където от години работи кабинет за консултиране на пушачи, желаещи да откажат цигарите. През първата фаза на конкурса чрез медицински документи и изследвания бившите пушачи ще трябва да удостоверят своя здравен статус. Във втората фаза, която ще продължи от 30 юни до началото на ноември, отново чрез медицински прегледи ще се установи дали има подобрение в здравословното състояние на бившия пушач. Самият той трябва да разкаже как се чувства, след като е захвърлил цигарите. Как този факт е оказал влияние върху неговите близки и познати. Да представи методите, които е използвал при отказа от порока и да обясни защо точно той заслужава наградата. Предвидени са общо 15 предметни награди, за І, ІІ и ІІІ място в групите: бременни и кърмещи жени; медицински специалисти; педагози; работодатели; граждани с друго занятие, както и на почетен знак за очаквано бъдещо партньорство от бившия пушач на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето 2011-2015 г. в Република България. При награждаването бившият пушач ще има възможност да покаже видеоматериал до три минути, свързан с отказа му от тютюнопушене.

/ТВ "Кракра"/

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар




ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.