Дроп Ин - Център откриват в Перник скоро

Вторник, 16 Септември 2008 17:11
Дроп Ин-център ще бъди открит в Перникъэ до края на годината. В него наркозависими от областта ще могат да получават специализирана помощ от експерти
Проектът се финансира по програма МАТРА на холандското посолсво, а ремонтът на центъра се финансира по Програма за техническо сътрудничество с Германия. Идеята е да се създаде защитено място, едно специфично пространство за наркозависимите от Перник и областта, където ще се пази тяхната анонимност. Екатерина Велева, психолог от фондация Пулс, обясни, че специиализираните услуги в Дроп Ин - центъра ще бъдат насочени главно към интравенознозависимите, употебяващи хероин. Възможност за консултации със специалистите ще имат и родители и близки на посещаващите центъра. В него ще работят главно психолози и социални работници. Освен това, една от идеите е да се провеждат срещи с така наречените работници на терен. Те са обучени да се грижат за хора с различни зависимости, и то главно извън лекарския кабинет, където да раздават стерилни препарати за инжектиране с цел превенция на ХИВ вируса. Така ще се появи и вероятността, самите зависими да осмислят поведението си и да решат да се лекуват. В новия център безплатно ще се правят кръвни тестове за ХИВ и СПИН, всички видове хепатит и сифилис. Очаква се промяна и в обществените нагласи, да се премахне агресивното отношения към тази категория хора. Те не се нуждаят от обвинения, а от разбиране и лечение, убедени са експертите от ПУЛС.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.