45 души под наблюдение за хепатит

Сряда, 30 Януари 2008 18:53
21-годишна жена е най-вероятният източник на болестта хепатит А, която за около месец повали на легло седем души от ромски семейства в Радомир. Шест от заразените са малчугани, които посещават детската градина и началното училище „Любословие“. Вчера от Министерството на здравеопазването обявиха епидемичен взрив в града. Първият случай е бил регистриран на 23 декември миналата година. Тогава болестта била изолирана при млада жена. По-късно тя предала инфекцията на 5-годишната си дъщеря. След месец данните сочат наличие на две семейни огнища. Болните са от ромски произход с тежък социален и материален статус. Членовете на тези фамилии са с незадоволителна здравна култура и с лоши хигиенни навици, съобщи директорът на РИОКОЗ – Перник д-р Мая Спиридонова. Под наблюдение са 45 души, които са имали контакт със заболелите, сред тях е и лице с рискова професия, което временно е отстранено от работа.
От РИОКОЗ – Перник са връчили предписания на личните лекари и медицинския специалист от здравния кабинет на Начално училище „Любословие“ за предприемане на профилактични и противоепидемични мерки. Целта е да не се допусне по-нататъшно разпространение на заразата. Дезинфекция с двупроцентен разтвор е извършена в домовете на болните. Семействата са инструктирани да направят щателно почистване на жилищата си, както и да спазват лична хигиена. Според медиците инфекцията има контактно-битов път на разпространение, основният фактор за предаването й са мръсните ръце.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.