Епидемичен взрив от хепатит А в Радомир

Вторник, 29 Януари 2008 18:52
Епидемичен взрив от вирусен хепатит тип „А“ е регистриран в Радомир В продължение на един месец в града са открити 7 случая на заболяването, като при шест от тях става въпрос за деца. Инфектираните са настанени в болница.
Малчуганите са от полудневната детска градина и 1 клас от началното училище „Любословие“. 4 от случаите са потвърдени серологично. Открити са две семейни огнища с петима болни. Всички заразени са от ромски произход, живеещи при лоши хигиенни условия. Според медиците имат ниска здравна култура. При проведените епидемиологични проучвания са установени 45 контактни лица, на които са направени профилактични проби.
Един от изследваните има рискова професия, съобщават от Министерството на здравеопазването. Направено му е серологично изследване, но до получаване на готовия резултат човекът е отстранен от работа. Разпоредени са необходимите профилактични и противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на заразата.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.