Ученици от Радомир се запознаха с държавни институции

Четвъртък, 08 Декември 2011 17:58
Радомир ученици
Ученици от Радомир се запознаха с работата на държавни институции. Срещата се проведе в Районния съд в града и бе част от кампанията "Участвай и променяй", по която Районният съд в Радомир работи. Учениците на възраст от 14 -16 години получиха обща информация за държавната власт: Законодателна, изпълнителна и съдебна, както и органи, които са извън тези власти - Президент, Конституционен съд и Омбудсман. Районният съдия - господин Игнатов даде задълбочена информация в областта на правораздаването. Изключително емоционално премина посещението в съдебна зала, в която момиче и момче бяха облечени с тоги на съдии. И там съдия Игнатов посочи мястото на всеки един участник в съдебния процес, както и правилата на поведение и протокола в залата.

На срещата присъстваха Антон Игнатов – районен съдия в Районен съд град Радомир, Цветанка Боянова -Директор на ОДК гр. Радомир, Величка Иванова, учител в ОДК гр. Радомир, Марияна Коларска, учител в ПГЕ „Н. Й. Вапцаров” град Радомир и Надя Здравкова, учител в СОУ ”Св.Св.Кирил и Методий„ гр.Радомир. Образователното Министерство обяви учебната 2011 -2012 година за година на „Социалните и граждански компетентности”, отнасящи се за всички детски градини, училища и обсъждащи звена в системата и годината минава под знака на кампанията „Участвай и променяй”. Едни от целите на кампанията са разширяване и стимулиране формите на обучение в дух на демократично и гражданство и патриотизъм; подкрепяне на ролята на възрастните в грижите им за децата, както и сътрудничеството между институциите в системата на образованието, семействата и другите институции и служби в обществеността в тяхната съвместна дейност. Районен съд гр. Радомир от 2009 г. работи съвместно с Програма за развитие на съдебната система и Фондация „Америка за България” за постигането на общата цел - подобряването работата на съдебната система в България, за да може тя да отговори на високите очаквания на българските граждани и да получи своето заслужено признание на международното ниво. Една от задачите на тази програма е да се популяризира дейността на Радомирския районен съд сред обществеността. Обединени от общите цели касаещи подрастващите в града, ОДК и Районния съд изградиха чудесни партньорски взаимоотношения и екип, подкрепящи кампанията „Участвай и променяй”.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар




ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.