Нов кредит за минерални торове осигурява Държавен фонд "Земеделие"

Четвъртък, 28 Август 2008 16:55
Девет милиона лева ще раздаде Даржавен фонд “Земеделие“ за закупуване на минерални торове. Кредитът ще бъде предоставен на производители на пшеница, реколта 2009. По шест лева на декар отпускат от фонда за закупуване на амониева селитра, торен суперфосфат или друг вид минерален тор, с който да се подхранят шеничените насаж-дения. Документи вече се приемат в пернишката дирекция на фонада. Опцията ще остане отворена до края на октомври, а одобрените кандидати ще получат парите си най-късно до 15 декември. Субсидиите ще бъдат преведени на посочени от тях банкови сметки. Едно от условията, поставени от Фонд „Земе-делие“ по тази кредитна линия е, производителите на зърно да закупят само торове, включени във вече утвърдения от фонда списък. Няма да се сключват дговори за предоставяне на целе-ви кредит и ще се отказва плащане по сключен вече контракт, ако доставчикът не фигурира в списъка. Освен заявление за подпомагане и заверена регистрационна карта като земеделски производител, всеки кандидат трябва да обезпечи кредита си и с учредена ипотека върху невижимо имущество, залог върху машини и съоръжения, складови записи за вложено зърно в публични складове за съхранение или банкова гаранция за за-лог на парична сума. Установи ли си, че производители на пшеница са използвали целевия кредит неправомерно, те ще връщат парите, заедно с 3% годишна лихва.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.