Поскъпват основните хранителни продукти

Понеделник, 01 Ноември 2010 12:36
Шоково повишаване на цените за последната година отчетоха от Националния статистически институт. При някои основни продукти поскъпването е с повече от 100%. Със 110 % се е повишила цената на чесъна за една година, оранжейните домати са скочили със 75%, с 34 на сто – краставиците. С 25 % е поскъпнало брашното, с 18 – сиренето. Продължава и постепеното нарастване на стойността на растителните масла. Еднолитрова бутилка олио вече струва 2.40 с ДДС на едро. Година по-рано тя се търгуваше на брсите за лев и 70, сега в търговската мрежа бутилка олио от големите производители се продава между 2.80 и 3.30 ст. Спрямо месец октомври 2009 година между 15 и 20 % поскъпват лещата, млечните продукти и рибата. Кравето сирене на едро вече е с цена 4.46 лева за килограм, а кашкавлът „Витоша“ - 9.48 ст. Повишение в сравнение с октовмри миналата година има при всички плодове и зеленчуци. Стойността на чесъна е нараснала с 9 % само за един месец и в момента традиционният зеленчук се продава за 5 лв 75 ст. за килограм. По-ниски цени са отчетени при някои от варивата. Леко е поевтинял фасулът и сега може да се закупи за 2 лв 23 ст за килограм и оризът - за 1 лв и 93 ст. Спрямо миналата година поевтиняват и основни храни като захарта, която сега струва лев и 30, яйцта - 16 стотинки за брой, шпековият салам може да се купи за 8 лв и 53 стоинки и кренвиршите за 4 лв и 60. От комисията за стоковите борси и тържища отчитат, че и шопската салата тази година ще излезе по-солено на българина. В момента оранжейните домати се продават на едро за лев и 87, а миналата есен са били 1.10 за килограм. Оранжейните краставици пък са ударили вече лев и 93 за килограм.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар




ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.