Започват проверки на производствени цехове

Понеделник, 21 Април 2008 12:38
Експертите от областната дирекция инспекция по труда в Перник, съвместно с представители на инспекцията за държавен технически нсадзор проверяват производствата за пластмасови и каучукови изделия в региона Четири са предприятията в областта, които подлежат на поверки в рамките на кампанията. В Трън съществува цех за изработка на тръби, в Брезник има дъщерен филиал на френска фирма, където се произвеждат стъклопластови изделия за влаковата, автомобилната и авиоиндустрията. На територията на пернишкия хлебозавод пък се намира фабриката за пластмасови бутилки. Експертите ще проверят и предприятие с аналогичен предмет на дейност в Радомир, макар че същото вече е в ликвидация, съобщи инж. Снежана Гюрова, временно изпълнаяващ длъжността, директор на областната ИТ в Перник.
Националната кампания е под мотото „Подобряване на здравословните и безопасни условия на труд“. Експертите изискват да им бъдат представени документите за трудови възнаграждения във фирмите, както и договорите за работа. Те правят замервания на параметрите на работната среда - шум, осветление, концентрация на прахови частици, макар че точно в тези предприятия производството е безпрахово. Ще се проверява и за наличност на задължителните застраховки – риск и трудова злополука.
Инспекторите изискват от работодателите да им покажат разработките на аварийните си планове и да докажат, че са проигравали аварийни ситуации на работната площадка. За годност се изследват манометрите на компресорите. Във фирмите за каучукови и пластмасови изделия се ползват опасни химични вещества и се работи с машини и съоръжения под напрежение, ето защо трябва да се следи стриктно за изправността на техниката, поясни инж. Гюрова.
Протоколите от проверките ще бъдат готови до края на април, а анализите и направените предписания - до средата на май.
Предишната национална кампания в предприятия от такъв тип е била през 2004 година
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.