УЧЕНИ ОТ БАН ГОТВЯТ ЕКСПЕДИЦИЯ ДО С. ГЪРЛО

Вторник, 19 Април 2011 14:09

Брезнишко
В края на месеца пътуваща експедиция от Българската академия на науките ще почисти уникалния храм-кладенец в село Гърло, община Брезник – съобщиха от Регионалния исторически музей. Начинанието е част от проявите, посветени на опазването на недвижимото културно-историческо наследство.

Храм-кладенецът в брезнишкото село Гърло датира от 12 век преди Христа и е най-древният култов каменен зидан градеж по днешните български земи. Обектът е иззидан в суха зидария от груби ломени камъни и поразява с майсторството на строителя и елегантността на формите и пропорциите. Тук древните хора са устроили тайнствена, свещена среща на основните елементи, от които се поражда и поддържа животът – слънце, земя, вода. В този смисъл, храмът прославя стихиите на живота, а не е посветен на смъртта и спомена. Такава нагласа рязко контрастира с тракийските храмове и гробници. Своеобразният и красив храм от село Гърло не е типичен за тракийската култура. Неговата откривателка – археолог Митова-Джонова го свързва с културата „нураги”. По един такъв храм-кладенец има в България, Гърция, Кримския полуостров и Палестина. За жалост, не е осъществено намерението той да бъде поставен под закрилата на ЮНЕСКО. През 80-те години на ХХ век над храма е издигнат защитен навес от дървено скеле и медна ламарина, която на два пъти е открадната. Гредите изгниват и през пролетта на 2007 дървената конструкция на навеса се срутва, без да засегне древния градеж. В края на месеца пътуваща експедиция, съставена от астрономи и астрофизици от Българска академия на науките, ще почисти археологическия обект. Съществуват догадки, че храм-кладенецът е телескоп за наблюдаване на конкретна звезда или съзвездие от древните жреци – астрономи. Има научни твърдения, че космическият рефлекторен телескоп Хъбъл, който е изведен в орбита около земята от НАСА и повече от 10 години изпраща ценна научна информация на астрономите, в основата си работи на същия принцип като кладенеца от Гърло.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар




ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.