Нови попълнения в Историческия музей - Перник

Петък, 07 Март 2008 16:16
През 2007 година във фонда на регионалния исторически музей в Перник чрез дарения и откупки са постъпили общо 99 нови експоната, от които в основния фонд - 55 Преобладавали са даренията, откупките са били само 5, на обща стойност 120 лева. Това информира директорът на институцията Симеон Мильов.
В резултат на археологическите разкопки в музея са постъпили общо 204 предмета, 69 от които са масов материал и ще останат с полевите си номера. В основния фонд на отдел Археология ще постъпят 48 археологически находки, в спомагателния отдел - 87. През 2007 година археологически обхождания са извършили Анета Бакъмска, Василка Паунова, Филип Михайлов, Цветана Манова и Пенка Желева. В резултат на работата на специалистите в землището на село Старо село, радомирско, е открито каменно съоръжение, оформено като модел на жилище. То е било използвано като гробно съоръжение през 5 век преди Христа. Открити са и човешки кости, бронзови накити, съдове, мъниста от стъклена паста, глинени съдове на колело и изработени на ръка, желязно копие. При извършените археологически разкопки в местността Кулата, в град Перник, са открити вторично вкопани гробове на печенеги, с накити от 10-11 век. В центъра на могилата е разкрита клада, в която през 2 век преди Христос ритуално е бил изгорен ездитен боен кон с цялата му амуниция - юзда, халки, тока. До него са открити и и военни доспехи - щит, меч, две копия, шпори, бронзови предмети, глинени съдове. В село долна Секирна е направено проучване на скално и ямно светилище, уникално за Западна България. В резултат на разкопките в РИМ Перник са постъпили, бронзови монети, сред които е имало посребрени, част от римска фибула, уникален бронзов пръстен от края на ранножелязната епоха, каменни оръдия на труда, както и голяма количество керамичен материал. Музеят в Перник има интересна история, а бъдещето му е пълно с възможности, въпрос на чест е да ги реализираме, каза Симеон Мильов.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.