Жътвена кампания

Четвъртък, 25 Юли 2013 08:57

Полиция
В разгара сме на жътвената кампания в земеделските райони на Община Перник. Пернишките пожарникари водят на контрол тази година 33 хиляди дка площи, засети с житни култури. Извършен е контрол на земеделската техника, която ще вземе участие в жътвената кампания - комбайни, трактори, камиони,  сламопреси и др.. За работа в житните блокове не се допуска земеделска машина без “стикер”, с който е обозначена извършената съвместна проверка от пожарникар и представител на Техническия контрол.

Инспекторите контролират още изораването на необходимите минерализовани ивици и поставянето на забранителни знаци. Провеждат инструктажи с членовете на земеделските кооперации и с механизаторите. На внимание на дежурните смени в диспечерните стаи на районните противопожарни служби са подробни карти, с разположение на житните масиви, с означени близкостоящите водоеми и пътищата за достъп до тях от противопожарните автомобили. В оперативния център на Областното управление ПБЗН се набавя ежедневна информация за местата, където през текущия ден ще се извършват дейности по жътвената кампания.

Небрежното боравене с открит огън, както и искри от земеделската техника и от преминаващи моторни превозни средства в съседство с житните масиви, са основните причини за възникване на запалванията и пожарите.

Стопаните и ползвателите на земеделски земи често пренебрегват законовата забрана за палене на стърнищата след жътва, на слогове и крайпътни ивици. Безотговорно е и запалването на старата суха трева по пасищата, за да се осигури свежа паша. При наличие на вятър огънят бързо се разраства и от запалената суха маса се разпространява в съседно разположени насаждения и горски масиви. Застрашени са хора и животни, стопански сгради, вилни постройки. Нанасят се огромни екологични щети на природата.

 

СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА, ТЕ СА ДОШЛИ ОТ РЕАЛНИЯ ЖИВОТ:

       Чл. 6, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на земеделските земи забранява изгарянето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи.

       Забранено е използването на открит огън и пушенето в площите с посевите и в близост до тях от настъпване на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата.

       Всяка земеделска машина, предвидена за участие в жътвената кампания трябва да е изправна, да е оборудвана с пожарогасителни уреди и с монтирани искрогасители на димоотводните тръби.

       При движение на земеделската и на всякаква транспортна техника да не се допуска буксуване и допир на ауспуха до сухата растителност.

       Не се разрешава паркиране и ремонт на земеделската и транспортна техника в узрелите зърнени масиви, както и в близост до тях. Сред житните масиви и в близост до тях не предприемайте огневи дейности по земеделската техника (заваряване, рязане и други подобни, при които се отделят искри).

       Не предприемайте изгаряне на растителните отпадъци във вашия двор, преценете добре евентуалните опасности. Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата. Никога не оставайте огнище без наблюдение!

       Във ветровито време не палете огън на открито! Вятърът бързо ще пренесе на големи разстояния искри и запалени частици и огънят неконтролируемо ще обхване големи площи.

       Не палете огън в междублоковите пространства на града, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности.

ЛЯТОТО Е В РАЗГАРА СИ - ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ ОБУСЛАВЯТ ПОЖАРООПАСНА ОБСТАНОВКА! ЗАТОВА, БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ !!!

Излетници, туристи, пчелари, рибари, ловци, собственици на вилни и земеделски имоти, любители на природата - в горещите летни дни трябва да проявявате особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност. Небрежно изхвърлената угарка в суха трева и растителност може да причини големи щети. Природата ще ни е необходима и за утрешния ден, и за децата и внуците...

Председатели и членове на кооперации, собственици и ползватели на селскостопански земи - загрижено и отговорно трябва да следите за недопускането на запалвания и пожари в масивите. Кой друг, повече от Вас е заинтересован за безпроблемното прибиране на реколтата...

Жители на населени места и гости – помнете, че не трябва да пушите при преминаване край житни масиви и сухи треви, както и да изхвърляте незагасени цигари и клечки кибрит през прозорците по време на движение на моторни превозни средства. Не палете огън в гората. Не позволявайте на децата да си играят с огън...

При откриване на признаци на пожар, намерете най-бърза възможност за подаване съобщение на тел. 112. До идване на пожарните екипи, с добре преценен за Вас риск, започнете гасене на пожара с подръчни средства. Търсете помощ. За проблеми, въпроси и консултации гражданите и длъжностните лица да се обръщат и към съответните районни служби ПБЗН.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар




ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.