Пазете се от крадци по празниците, предупреждават от полицията

Четвъртък, 18 Декември 2008 19:59
Празничната суматоха в дните преди Коледа и Нова година, когато хората обикалят по магазини, сергии и носят в себе си значителни суми пари, е рай за джебчиите. Всеки трябва да вземе превантивни мерки, за да не се окаже обран и без пукната стотинка в джоба в навечерието на най-хубавите празници, съветва регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. Джебчиите и апашите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се възползват от приповдигнатото настроение и разеяност на хората и ловко отнамат портмонета от дамски чанти и външни джобове на дрехи. Жертви на подобен род кражби най-често са мъжете, които носят портфейлите си в задния джоб на панталоните. Добре е да не се носят големи суми пари, а ако все пак се налага да бъдат разделени на части и поставени на различни места в чантата или вътрешни джобове на дрехите, съветват от полицията. При попадане в навалица чантите трябва да бъдат притиснати плътно. При опит за кражба или установена липса на пари гражданите незабавно трябва да се обадят на телефон 166, за да може органите на реда да регаират бързо и да заловят крадците. Освен превенция срещу набезите на джебчиите трябва да се вземат и предпазни мерки срещу крадците на домашно имущество, които също се активизират по време на празниците и големия брой почивни дни, съветва Венцислав Алексов. Правило номер едно - ако не сте си в къщи дълго време, не информирайте много хора за вашето отсъствие. Бъдете дискретни. При осъствие за няколко дни всички произорци и врати трябва да бъдат добре заключени. Добре е приятели или роднини да наглеждат от време на време жилището. Едно от най-важните правила е -в никакъв случай в дома да не се оставят големи суми пари. Ако отсъствието от къщи е само за един ден, по-добре е да оставите включено осветлението, защото тъмните прозорци са сигнал за крадците, че в жилището няма никой.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.