Ромка направи опит да се самозапали

Вторник, 08 Април 2008 20:38
49-годишната Йорданка Петрова от пернишкото село Драгичево направи към 14.30 часа днес опит да се самозапали показно пред сградата на съдебната палата в Перник Нейни близки я спасили, като свалили от гърба й горящата връхна дреха. Жената, която е от ромски произход, е откарана в болница с леки изгаряния.
Семейни проблеми накарали Петрова да посегне на живота си в Международния ден на ромите, съобщи прокурор Моника Любомирова. Жената има дъщеря на 14 години. Преди време детето било продадено в чуждо семейство, но след това се върнало отново при своите. Следва нова продажба в друго ромско семейство от Драгичево. Петрова и съпругът й обаче получили само част от договорената сума и решили да си върнат дъщерята. Потърсили за помощ прокуратурата в Перник. Оттам им отговорили, че нямат правомощия да изведат момичето. Това накарало Йорданка да запали дрехата си. Въпреки настъпилата суматоха обаче никой от търговците и таксиметровите шофьори не резбрал какво се е случило.
Петрова е пострадала леко. Има няколко обгаряния по гърдите и косата. В болницата й е оказана първа помощ, но пациентката е отказала да бъде хоспитализирана.
Срещу Йорданка и съпруга й във Второ РПУ има образувани две досъдебни дела по чл. 190 за продажбата на непълнолетната дъщеря. Под отговорност по чл. 191 ще бъде подведен и мъжът, който живее с момичето. Предстои да бъде започнато и дознание за опита за самоубийство, обясни прокурор Любомирова. От институцията са се обърнали към Социалната служба и службата за закрила на детето, които да окажат закрила на девойката.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.