ДНЕС ЗАСЕДАВА ОБЛАСТНИЯТ КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ПО ОПАЗВАНЕ НА ГОРИТЕ, ДИВЕЧА И РИБАТА

Четвъртък, 22 Март 2012 18:08
Областна Администрация Перник
Под председателството на областния управител инж. Иво Петров, днес се проведе заседание на Областния консултативен съвет по опазване на горите, дивеча и рибата. В работата на съвета се включиха представители на РДГ – Кюстендил, държавните горски стопанства, ловно-рибарските съюзи, полицията, пожарната, началниците на ТЗ НАП, РДНСК, инспекцията по труда и др.

Присъстващите бяха запознати с Доклада на РДГ – Кюстендил относно отговорностите пред компетентните органи и заинтересовани ведомства при изпълнение на изискванията на Закона за горите от 2011 г. и Наредба №1 за опазването и контрола в горите. В него бе подчертано, че проблемите на горите могат да се решават ефективно само при взаимодействие на различните институции.

Новият Закон за горите е в сила от близо една година и основен акцент в него е превенцията. Законът регламентира и прилагането на по-строги мерки за добив и превоз на добита дървесина. Членовете на Съвета обсъдиха и други нови моменти в нормативната база.

На днешното заседание бяха взети и следните решения:

І. Ежемесечно, до 25-то число на предишния месец , ОДП на МВР – Перник и РДГ – Кюстендил да утвърждават оперативни планове за съвместни специализирани акции в районите с концентрация на нарушения по ЗГ и ЗЛОД.

ІІ. Всяко тримесечие РДГ – Кюстендил и ТД на НАП да съгласуват и приемат планове за проверки на търговски обекти за продажба и преработване на дървесина.

ІІІ. Два пъти в годината РДГ – Кюстендил, Д „ОИТ” , РГД – Драгоман при гранична полиция и извършват проверки на дърводобивните обекти и работещите в граничната зона лица.

ІV. Два пъти в годината РДГ- Кюстендил и ПБЗН – Кюстендил да организират съвместни проверки на състоянието на пожарната безопасност на обектите за добив и преработка на дървесина.

V. Веднъж годишно РДГ – Кюстендил и КАТ – Перник да организират съвместни проверки за проверка на състоянието и регистрацията на автомобилите, които работят в дърводобивните обекти като подвозни коли.

VІ. Ежемесечно РДГ – Кюстендил констатираните по-груби нарушения концентрация на нарушенията.

VІІ. При откриване на ловния сезон и поне веднъж през ловния сезон РДГ – Кюстендил и ОДП на МВР да организират проверки на ловните дружинки по ЗЛОД в това число и за алкохол.
VІІІ. Провеждане на обучение на служителите, отговорни за опазването на общинските гори и горите, собственост на физически и юридически лица, оправомощени по Закона за горите за запознаване с техните задължения и нормативната уредба.

ІХ. Организиране и провеждане на съвместни проверки на РДГ – Кюстендил и Д”ОИТ” по спазване на трудовото законодателство при работа в дърводобивните обекти и изискванията на Закона за горите за квалификацията на
работниците в горите.

Х. Провеждане на среща на Ръководството на РДГ – Кюстендил, разследващи полицаи и представители на Районните прокуратури за прецизиране на действията на служителите по опазването в случаите на нарушения, при които има данни за извършени престъпления.

ІХ. Организиране и провеждане на съвместни проверки РДГ – Кюстендил.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар




ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.