Черешово топче ще гръмне на Сурва на площада в Перник

Понеделник, 23 Януари 2012 16:33
Сурва
Медните хлопки на кукерите от с. Габарево, община Павел баня, ще огласят по традиция центъра на Перник по време на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Групата е сред редовните участници на проявата и дори няколко пъти е откривала фестивала. Участвала е и на фестивалите Варненско лято, на събори, посветени на Илинденско преображенското въстание в местността “Хайдушки поляни” в гр. Смолян  и SOS     градче в гр. Трявна. Кукерите от Габарево са и сред редовните участници в празника на розата в гр. Казанлък, а също така и в празниците в гр. Павел баня, гр. Стара Загора, гр. Габрово, гр. София, гр. Шумен, гр. Велико Търново и други. Заедно с възрожденската група с черешовия топ са получавали много награди, отличия, грамоти и медали. Групата съществува към читалище „Обнова“ от 1964 г.

Традицията в с. Габарево идва от незапомнени времена и се предава от баща на син. Със своя танц, игран под звуците на медни хлопатари, кукерите възвестяват зараждането на новия живот. Всяка година на Сирни заговезни селото се оглася от звуците на кукерите и техните танци.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.