Лумнаха огньовете на Сурва в Пернишко

Неделя, 15 Януари 2012 00:44
Сурва
Магията на Сурва за пореден път събра стотици хора в Пернишко. Празникът, който крие корените си в дълбоките езически времена, е жив в този край и до днес. Всяка година в нощта на 13 срещу 14 януари в студа и снега излизат мъже, жени и деца, които надяват най-страшните маски, за да изплашат злите духове, окичват се с гръмогласни звонци, за да прогонят лошите сили и палят огньове, в които да изгори всяко зло. После обикалят всяка къща в селото и Сурва в Пернишконаричат за здраве и берекет, а стопаните ги посрещат с радост и ги даряват кой с каквото има в дома си.
Тежко сурвакарско хоро разтресе земята в центъра на пернишкото село Ярджиловци. Звонците разцепиха нощта, а страховитите маски изгониха лошотията в началото на новата година. По традиция две групи сурвакари се срещнаха в центъра . Цялото село и много гости се събраха на площада, за да станат част от празничното зрелище. Екип на bTV предаде на живо зрелището, а кметът Григор Сурва в ЯрджиловциХристов разказа за традициите на празника. Голямо хоро около огъня стопли сърцата и телата на всички в студената зимна вечер. Точно както трябва да бъде на Сурва, заваля и сняг. Сурвакарите от Ярджиловци се готвят и за участието си в 21 Международен фестивал на маскарадните игри след няколко дни в Перник.


 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.