Младежи се срещнаха с Кристиян Вигенин

Понеделник, 24 Март 2008 15:14
Ученици от пернишката професионална гимназия по икономика се срещнаха с евродепута Кристиян Вигенин, за да направят генерална репетиция преди работния ден, който ще прекарат в Европарламента в Страсбург Там разпределени в шест групи те ще дискутират със свои връстници от 15 страни членки на съюза по теми-важни както за цялата европейска общност,така и за света.
Групата бе придружена от директорът на училището Светла Спасова и преподавателите Цветанка Драгомирова и Мила Грънчарова.
25-те ученици от професионалата гиманазия по икономика са членове на клуб „Ние и Европа“.Под вещото ръководство на Цветанка Драгомирова младежите се запознават с европейските принципи и ценности и се възпитават в европейски дух.Клубът е създаден през 2000 година.Той е част от националната асоциация на българските европейски клубове.В него членуват ученици от 9-ти до 11-ти клас.
По програма Юроскола-дей на 25 април тази година младите хора ще имат възможност да работят цял ден в европейския парламент в Страсбург.
Учениците са разделени в шест групи.Всяка една от тях се подготвя по определена тема-“Демокрация и бъдеще“,“Околна среда и енергетика“,“Динамична Европа“,“Междукултурен диалог“,“Бъдещето на Европа“ и “Социална политика“.В европарламента младите перничани ще се срещнат със свои връстници от 15 страни членки на съюза и ще водят дебати по посочените задания.
За да се справят с нелеката задача и да се представят отлично те потърсиха съдейстието на евродепутата Кристиян Вигенин.
Учениците се запознаха с историята,структурите и ръководните органи на европейския парламент чрез две мултимедийни презентации.
За да ги улесни в бъдещата им работа,Вигенин направи анализ на всяка една от темите,по които те ще работят в Страсбург.
Страните от голямото европейско семейство имат възможност да се учат една от друга в различни области.България специално може да бъде примир в междукултурния диалог,подчерта евродепутатът.Нашата страна е място,където са се преплитали много култури през вековете.Това ни е направило изключително толерантни към другите етности и техните традиции.В много страни членки на съюза липсват толерантност и диалог,което застрашава социалния мир в тях,каза Вигенин.
Напътствията и поясненията,които ни даде Кристиян Вигенин са изключително полезни не само за работния ден,който ще прекараме в Европарламента,но и за бъдещата ни дейност в клуб „Ние и Европа“,около това се обединиха всички присъстващи на срещата.
Тези младежи са много интелигентни,запознати са с европейските принципи и ценности и се надявам да се представят отлично в Страсбург,защото по нищо не отстъпват на връстниците си,каза Вигенин след срещата с пернишките ученици.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.