Реалната цена на шофьорския курс в момента е 600 лева

Петък, 21 Март 2008 18:53
Реалната цена на шофьорския курс в момента е 600 лева. Тя е съобразена с изскванията, залегнали в новите наредби за авто и мото подготовка В нея са калкулирани 40 теоретични и 31 практически учебни часа, полигон, провеждане на предваритилен вътрешен тест и изпит пред ДАИ. По-ниска от тази цена не гарнтира качествено обучение, а бъдещите шофьори, които не са преминали през всички етапи на подготовка са потенциални убийци на пътя, каза председателят на съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Иван Иванов.
За да получат сертификат за лиценз от Изпълнителната агенция автомобилна администрация към министерството на транспорта, автошколите трябва да отговорят на новите изисквания, регламентирани в наредба №37. Голяма част от тях са свързани с материално-техническата база на учебните центрове и са съобразени с общоевропейските изисквания.
На всеки един курсист трябва да му бъде издаден учебен картон и книжка, а имената му да бъдат вписани в регистър, който трябва да се съхранява в архива на автошколата пет години след приключването на курса на обучение. Лицензираните автоинструктори пък се вписват в национален регистър.
ДАИ е контролният орган, който ще проверява автошколите за спазване на нормативната уредба и най-вече за провеждането на теоретичните и практическите часове.
Целта на измененията в наредбата е шофьорите, които получават книжки, освен да знаят да въртят волана, да се държат адекватно на пътя и да реагират според ситуацията, спазвайки правилника и Закона, подчерта Иванов.
В близко бъдеще не се очаква скок в цената на шофьорските курсове, въпреки че се спекулира в общественото пространство те да стигнат 1000 лева. Увеличение може да има само в случай, че скочат цените на горивата, заключи Иванов.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.