Обсъдиха бъдещето на Дома в Трън

Сряда, 19 Март 2008 18:57
Представители на общинската управа в Трън, на областната адмнистрация и на Националнвата агенция за закрила на децата обсъдиха днес на кръгла маса бъдещето на Дома за деца, лишени от родителска грижа „Иглика“ Инициативата за дебата бе на кмета на Трън Станислав Николов. Срещата се организира по повод предложението на Агенцията за закрила на децата домът в граничния град да бъде закрит. Местенето на децата от едно населено място на друго няма да помогне на обитателите на социалното заведение, още повече, че в Трън хората са свикнали с присъствието им и ги приемат безрезервно, заяви председателят на общинския съвет Веселина Шишкова. Има вариант да се създаде дневен център и обитателите да имат различни занимания, да изучават някои занаяти, така че, когато напуснат дома, да могат да си изкарват прехраната и по-добре да се адаптират в обществото. Неправителствени организации са готови да извършват такова обучение безплатно. Може да се разделят децата по групи, според възраста и здравословното им състояние. За да има повече грижи за тях, ще са нужни повече специалисти. Затова ще трябва и държавата да помогне. Общината няма големи финансови възможности, добави Шишкова. Участниците в днешния дебат ще подготвят конкретни предложения, които ще представят на среща след две седмици. Очаква се тогава да присъстват представители на Уницеф , на неправителствени организации, на министерството на труда и социалната политика, на Агенцията за социално подпомагане, на президенството и на други институции. Сигурна съм, че може да се стигне до разумно решение, което да е в полза най-вече на децата, заключи Веселина Шишкова.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.