Президентът Георги Първанов се срещна с представители на бизнеса в Перник

Сряда, 19 Март 2008 16:10
Изграждането на индустриална зона в Перник бе темата на дискусия, в която участваха президентът Георги Първанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, Чавдар Георгиев, зам. министър на МОСВ, кметът на общината Росица Янакиева, областният управител Иван Димитров, народните представители от Коалиция за България и представители на бизнеса Идеята бе чрез обединяване на намерения и възможности, като се използва стратегическата позиция на региона, да се привлекат сериозни инвестиции в областта на високотехнологичните производства.
В качеството й на домакин на срещата Р. Я. Представи проекта за индустриалната зона, който предстои да бъде изпълнен върху площ от 260 декара в района на квартал Васил Левски. Паралелно с това градоначалникът запозна аудиторията и със съдържанието на други разработки, чрез които община Перник ще кандидатства за финансиране по различни оперативни програми като рекултивацията на шламохранилището в Калкас, изграждане на главния колектор, канализации и водопроводи в населени места, ремонт на пътища.
От своя страна пък в тази връзка обл. Управител съобщи, че в последните две години е факт рехабилитацията на 120 километра пътни артерии в региона. Той уточни, че до края на 2008 се очаква за такава дейност да се усвоят 40 м. лева.
Стана дума и за доизграждането на яз. Раянци като втори питеен източник не само за Перник. В момента в съоръжението са инвестирани 13 м. Долара, за доизграждането му са необходими още 40 м. Евро, има заявен интерес от три фирми, желаещи да се ангажират с обекта, каза И.Д.
Министър Гагаузов увери домакините, че ръководеното от него ведомство стои с лице към идеите и проблемите на пернишка област.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.