ВАС отхвърли жалбата на БСП-Перник за състава на Общинската избирателна комисия

Петък, 26 Август 2011 13:05

БСП
ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ОТХВЪРЛИ ЖАЛБАТА НА БСП ПЕРНИК СРЕЩУ РЪКОВОДСТВОТО НА ОБЩИНСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ, ЗАТОВА ЧЕ И ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ И ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ СА ОТ ПАРТИЯ ГЕРБ.

Върховният административен съд отхвърли жалбата на БСП-Перник срещу назначеното от ЦИК ръководство на Общинската избирателна комисия, в която и председателят и заместникът му са от управляващата партия ГЕРБ. Оказва се, че БСП и ДПС в още 64 общини в страната възразяват срещу назначените ръководства на Общинските избирателни комисии. ВАС реши, че жалбите са несъстоятелни. В чл. 15 т. 3 на Изборния кодекс е записано, че "Представителите на една партия или коалиция от партии не могат да имат мнозинство в една и съща избирателна комисия. Председателят и секретарят не трябва да са от една и съща партия или коалиция от партии". В закона обаче не пише изрично, че председателят на ОИК и неговият заместник не може да са от една и съща политическа сила. Общинската избирателна комисия в Перник започна регистрацията на партиите и коалициите за участие в местните избори. Първи за вота за общински съветници подадоха документи от партия „Отечество”, а за кметове на общини и кметове на населени места – от Зелената партия. Всяко заявление и документите към него се проверяват от членовете на ОИК. Ако има пропуски, партиите или инициативните комитети имат три дни, за да ги отстранят. Крайният срок за регистрация изтича на 28-ми август.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.