Български полицаи участват в европейска акция за превишена скорост

Четвъртък, 25 Август 2011 13:42

Община
В страната се провежда специализирана полицейска акция. Тя е част от общоевропейска акция, насочена срещу любителите на високите скорости по пътищата. Пернишки катаджии издадоха 71 акта и 75 фиша.

71 акта и 75 фиша са издадени от пернишки пътни полицай от началото на контролната операция, организирана от Европейската мрежа в ЕС „TISPOL”. Проверени са общо над 300 моторни превозни средства, като са издадени 71 акта на водачи, превишили скоростта и 75 фиша за същото нарушение. Четирима шофьори са карали с алкохол в кръвта над 1,2 промила и един под 1,2 промила. Засиленият контрол над нарушителите, превишаващи разрешените скорости, ще се осъществява на територията на целия Европейски съюз от 22 до 28 август тази година. Контролната операция е поредната организирана от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция” в ЕС. Като член на TISPOL “Пътна полиция” в нашата страна също организира засилен контрол на скоростта през периода. При осъществяване на проверките ще бъдат използвани всички налични технически средства за контрол на скоростта, включително и мобилните и стационарни дигитални камери, фиксиращи нарушенията. Данните сочат, че във всички европейски държави превишената скорост, както и неправилно избраната спрямо конкретните пътни условия, са основен фактор за тежките пътни произшествия и високия брой загинали и ранени. В България  над 50 % от загиналите при пътни злополуки  по вина на водачи са загубили живота си в резултат на превишена и несъобразена скорост. Поредната акция цели постигането на превантивен ефект и намаляване на нещастните случаи, възникнали в резултат на висока скорост. При последната общо-европейска контролна операция, насочена срещу превишаването на скоростта, която се проведе в периода от 18 до 24 април т. г. , в страната бяха регистрирани общо 9023 нарушения. 5221 от тях бяха засечени с автоматични технически средства. Виновните водачи бяха санкционирани по Закона за движението по пътищата.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.