АББ глоби зеленчукопроизводители

Понеделник, 22 Август 2011 12:52

Зеленчуци

Глоба е наказанието за производители на селскостопанска продукция,които нямат документ от къде е стоката и какъв клас е.

Агенцията по безопасност на храните в Перник вече е съставила 4 акта на производителите на селскостопанска продукция, защото не са притежавали документ от който да е видно от къде е стоката и какъв клас е. На кооперативните пазари в областта дребни производители, които предлагали зеленчуци и плодове в малки количества представяли картончета от кмета на населеното място, че са производители. На тях обаче не винаги е описано какви продукти произвеждат, така че покрай собствена продукция може и да предлагат и купена от тържища. Агенцията по храните издава удостоверения на по-големите зеленчукопроизводители, чрез които се контролира наличието на пестициди. На пазара в Перник обаче единици поставят на видно място тези удостоверения. През пролетта са санкционирани продавачи на разсад, които не са притежавали никакви придружаващи растенията документи. Това според инспекторите били обикновено производители извън областта. Дали са платили наложените глоби е трудно да се проследи, а и проследи от работещите в Агенцията. Навлязохме в сезона за правенето на зимнина. Ако в зеленчуците и плодовете има много пестициди консервите стават вредни. Същото важи и за тези продукти които се сушат. При накисването им през зимата за преработка обаче вредните съставки остават във водата. Когато тя се изхвърля проблемът се решава до известна степен. Добре е обаче домакините, когато не са сигурни за качеството на стоката да искат документ кой е производител и точно къде са отглеждани плодовете и зеленчуците.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.