Правят публичен регистър за парите на партиите

Четвъртък, 11 Август 2011 12:34

Пари
План- сметката за разходите по подготовката и провеждането на изборите за президент и вицепрезидент на България и за общински съветници вече е приета. Общата сума за това е 35 млн. лв.

Предвидено е да бъде направен публичен регистър на банковите сметки на партиите и коалициите. В него ще се отчитат всички приходи и разходи на политическите сили по време на кампаниите. До няколко дни Централната избирателна комисия трябва да представи пред Сметната палата данните за банковите им сметки, които ще обслужват кампаниите на допуснатите до изборите политически формации. До 30 дни след изборите политическите играчи ще трябва да представят в Сметната палата подробна сметка за предизборната си кампания, като за всеки приход или разход ще е нужен съответният документ. Анонимните дарения ще бъдат забранени. Това важи също за търговци, юридически лица, Неправителствени организации. Физическите лица пък няма да могат да даряват над 10 000 лева годишно на любимата си партия. 2 млн. лева е горната граница на номинираните за президент от партии, коалиции или инициативни комитети. За местните избори сумата не бива да надхвърля 8 млн. лева, тъй като в нея влизат и кампаниите на общинските съветници.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.