Нощ на музеите ще се проведе на 14 май. И Перник и в региона предстоят поредица прояви.

Четвъртък, 12 Май 2011 14:13

Музей
В събота започна "Ноща на музеите" Музеите и художествените галерии в Перник, Радомир и Трън ще останат с отборени врати за посетители, ще има и допълнителни културни прояви.

В събота в 11 часа ще стартира проявите с които Перник се включва в инициативата „Ноща на музеите“. Камерният оркестър Орфей с диригент Райчо Христов ще започне концерта си , подготвен по този повод. Ще се изявят и малките балерини от студио „Вая“ с хореограф Ваня Рошкова и корепетитор Даниела Методиева. Ще има модно ревю с най-красивите костюми на „Вая , ще бъде подредена изложба на художествени фотографии. Регионалният исторически музей със специалисти хлебари ще покаже как се месят и пекът обредни хлябове . Пред сградата на музея актьори от НАТФИЗ“Кръстьо Сарафов“ ще изнесат спектакъл. Ще може да се чуе и види концертът на изпълнители от Районния младежки дом в квартал Мошино. Приготвените обредни погачи ще бъдат показани в изложба. На нея ще бъде представен и Речник на трънския говор. Ще пее народната певица Нонка Кръстева,ще се прожектира филм. Атракционна програма предлага Подзения музей. Тя е наречена „Мистерията на старите рудници. Отворени ще останат в събота 14 май художествените галерии и всички музеи в региона. Навсякъде хората ще могат да се забавляват,защото ще бъдат предложени много и интересни прояви.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.