Честит празник СТУДЕНТИ!

Неделя, 16 Септември 2012 15:50

8-ми декември
8 декември -  днес студентите отбелязват своя празник.  Датата е свързана и с историята на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“.

Климент Охридски – достоен наследник на великото дело на авторите от древнославянската писменост. Той реформирал глаголицата  на Кирил и Методий, като спазвал идеята максимално да си приличат графиката на буквите от новото писмо към графиката  на гръцките букви. В Охрид, след това са превели и на славянски (старобългарски) език всички църковни и молитвени книги, които бяха изпратени до всички части на България. Благодарение на осъществяването на своята нова писменост, първата славянска държава отпразнува своя златен век.

Климент Охридски е бил един от петимата оцелели ученици в България на светите братя Кирил и Методий. В град Охрид в края на IX век до Охридския манастир – той основава голямо културно-образователно училище, целта на което е било обучението и създаването на нов културен елит на България.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.