Сурвакари от Нигерия дефилираха на СУРВА 2012 в Перник

Понеделник, 30 Януари 2012 19:03
СУРВА 2012
СУРВА 2012
  • Предишна
  • 1 of 2
  • Следваща
Трима нигерийци бяха  атракцията на групата от дупнишкото село  Джерман на 21 Международен фестивал на маскарадните игри в Перник. Младежите живеят от години в България. Сприятелили с колегите си и харесали българските традиции. Един от най-атрактивните нашенски обичаи според тях е Сурва. Празникът им напомнял за техни традиции, които повелявали също в началото на годината хората да обличат кожи и да се маскират, за да изгонят злите духове. Затова им харесала идеята да облекат овчи кожи, да се окичат със звънци и да се включат в групата, която представи селото на фестивала.

Сурвакарската група в с. Джерман е създадена през 1960 година и участва всяка година на Новогодишните и Коледни празници в селото и общината. Запомнящи се изяви на групата са на Националният събор в град Копривщица, както и участията на Международния фестивал на маскарадните игри в град Перник.
Сурвакарската група от село Джерман представи ритуала „Топене на пръстени”.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар




ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.