Повече от 300 домакинства са получили финансиране от държавата за преодоляване на щетите от земетресенията в Област Перник

Петък, 21 Септември 2012 10:40
Земетресение
Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет прие решение за отпускане на 273 600 лв. за ремонт на обществени сгради и още 241 800 лв. в помощ на пострадали домакинства и многофамилни жилищни сгради

София, 21.09.2012 г.: До момента повече от 300 пострадали домакинства от Област Перник са получили финансиране от държавата за преодоляване на щетите от земетресенията през м. май. На извънредно заседание вчера Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет прие решение за отпускане на допълнителна финансова помощ в размер на 515 400 лв. От тях 273 600 лв. са предназначени за финансиране на ремонтни и укрепителни дейности на публични сгради, сред които и православен храм „св. Иван Рилски“ в Перник, а други 241 800 лв. са предвидени за отстраняване на щетите в жилищни сгради.

В отговор на искането на Община Перник за междинно плащане за възстановяване на разходи за ремонтни дейности, възложени директно от Общината след земетресенията, Междуведомствената комисия реши да отдели изискания финансов ресурс в размер на 1,6 млн. лв., който да бъде изплатен след заключенията от доклада на Държавната финансова инспекция.

Във връзка с дебата за предоставяне на финансова помощ за пострадалите, чиито щети са оценени на стойност под 2 000 лв. и не касаят конструктивно укрепване, е предприет подход, при който всеки случай ще бъде разглеждан отделно, a при решението ще се взима предвид социалният статус на пострадалите на основата на становище от Агенцията за социално подпомагане.

Все още се очаква Община Перник да предостави своите предложения за критерии за подбор на пострадалите, които да бъдат подпомогнати чрез изграждане на сглобяеми къщи, както и конкретни предложения за хора и семейства, които да бъдат подпомогнати чрез тази мярка. Към момента се разработва заданието за предоставяне на ценови оферти от страна на фирми-доставчици на сглобяеми постройки. Предвижда се процедурата за избор на изпълнители да бъде обявена следващата седмица, а потенциалните кандидати да имат срок от 5 работни дни да предоставят ценови предложения. Изборът на фирмите- изпълнители ще бъде направен от Националния обществен съвет към Българския Червен кръст, който инициира Национална благотворителна кампания в помощ на пострадалите от Област Перник. Сглобяемите жилища за най-тежко пострадалите от земетресенията ще бъдат закупени със средствата, събрани чрез благотворителната кампания.

По предложение на министър Дончев на своето следващото заседание Междуведомствената комисия ще разгледа предложението на Община Перник за необходимите средства, предназначени за мобилизиране и пригодяване на общински сгради за кризисно настаняване.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.