ОБСЛЕДВАНИТЕ ЖИЛИЩНИ БЛОКОВЕ В КВ. ИЗТОК СА БЕЗОПАСНИ ЗА ЖИВЕЕНЕ, КОНСТАТИРА ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ОТ УАСГ – СОФИЯ

Вторник, 21 Август 2012 16:50
Областна управа
  • Предишна
  • 1 of 4
  • Следваща
Областният управител инж. Иво Петров, народният представител Ирена Соколова, кметът на кв.”Изток” Ивайло Иванов и инж. Цветко Тужаров се срещнаха днес и разговаряха с представители на жилищни блокове на Бучински път. Хората от квартала бяха информирани за резултатите от обследването на жилищата им, извършено през месец юли 2012 г. от експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия - гр. София.

Седем членната комисия тогава направи обстоен оглед на 8 едропанелни жилищни сгради в кв ”Изток” в Перник и установи, че тези блокове имат значителна коравина в напречно и в надлъжно направление. Монолитността им се дължи на множество стоманени свързващи части. Според специалистите, системата предполага успешно поемане на вертикални експлоатационни натоварвания и хоризонтални натоварвания при сеизмични въздействия. Подробният анализ и констатираните оценки бяха предоставени днес на представители на всеки вход от обследваните сгради.

Жилищата не са опасни за обитаване е заключението на експертната комисия, заяви на срещата инж. Цветко Тужаров - председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране - Перник. Той допълни, че сградите са строени по всички технически изисквания и са осигурени земетръсно по тогава действащите норми. Инж. Тужаров обясни, че в следствие на земетресението блоковете са пострадали, но не опасно и в тях може да се живее. Според него и според заключението на експертната комисия, има някои нарушения на носещи конструктивни елементи в отделни входове, които трябва да бъдат отремонтирани и възстановени.

Това, че земетресението от 22 май е нарушило по някакъв начин панелите е притеснително, но като цяло блоковете, които са обследвани, не крият опасност от срутване или някакво разрушаване, заяви на срещата областният управител инж. Иво Петров. „Най-важното заключение е, че в тези блокове може да продължите да живеете”, допълни той.

Инж. Иво Петров напомни на присъстващите, че ЕС отпуска средства за укрепване и обновяване на многофамилни жилищни сгради по ОП „Регионално развитие”.

До края на 2013 година всяка една сграда трябва да има технически паспорт. Той се предхожда от цялостно техническо обследване, информира инж. Туджаров. Той заяви, че за абонатните станции, които се включат в този проект, това обследване и техническата паспортизация на сградите ще бъде безплатно. За целта домоуправителите трябва да подат в най-кратък срок необходимите документи.



 

Регистрирайте се, за да напишете коментар




ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.