IN MEMORY

Петък, 17 Август 2007 11:56
Благотворителен концерт организират близките на загиналите преди 10 години миньори при злополуката в рудник „Иван Русев“ - мини Бобов дол. Проявата ще е на 4 септември от 17 и 30 часа в ОДК Перник. Събраните средства ще бъдат дадени на сираците на загиналите.
На 1-ви септември 1997 година в рудника избухна газ гризу. Намериха смъртта си 10 миньори-4-ма от Радомир,двама от Перник и двама от Батановци и от Кюстендил.
Очакванията ни не са големи, но чрез тази инициатива искаме хората да си спомнят за нашите мъже, синове и бащи и същевременно да помогнем на сираците, около това се обединиха хората от инициативния комитет който организира благотворителната акция.
Покани за концерта са изпратени до всички институции, както и на ръководствата на големите търговски фирми и предприятия на територията на общината. В благотворителната проява ще участват певците и танцьорите от читалище „Миньор“. Очаква се и популярният изпълнител на народни песни от пернишко Георги Гьорски също да се включи.
10-те нелепо загинали миньори са оставили 12 сираци, от които 9 още не са пълнолетни. Ръководството на Мини Бобов дол е длъжно да изплаща на тези деца, докато навършат 18 години месечна пенсия. Това не е споразумение, а решение на съда. Сираците обаче от три години не са видели от там нито стотинка, твърдят близките.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.