3 144 се изследваха за туберколоза

Понеделник, 03 Октомври 2011 11:27

Министерство на здравеопазването
По време на „Седмицата на отворени врати” 3 144 души се изследваха безплатно за туберколоза. Водещата новина е, че 65 от хората са диагностицирани със заболяването.

 

3 144 души се възползваха от безплатните прегледи и консултации за туберкулоза по време на „Седмицата на отворените врати”. Тя се организира от МЗ и Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”. Това е третата седмица на отворените врати от началото на годината досега.

Безплатните прегледи се проведоха от 12-16 септември в специализираните лечебни заведения във всички 28 области в страната. По време на кампанията 65 души бяха диагностицирани със заболяването и приети за лечение, а при 184 се откри латентна туберкулозна инфекция. Тези хора са насочени за химиопрофилактика. През „Седмицата на отворените врати” 4 826 пациенти се подложиха и на скрининг за риск от развиването на туберкулоза чрез попълването на анкетна карта.

Регулярното провеждане на „Седмиците на отворените врати” съдейства за навременната диагностика, лечение и профилактика на туберкулозата. Затова през декември МЗ и Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България” ще проведат още една седмица на отворените врати.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.