Лисица, болна от бяс, е открита в село Расник

Вторник, 21 Октомври 2008 20:16
Заболяла от бяс лисица е била открита в землището на село Расник. Това заяви областният управител Иван Димитров на заседанието на Постоянната епизоотична комисия. За болното животно е било сигнализирано на 16 октомври. От страна на Районната ветеринорно-медицинска служба веднага са предприети спешни мерки за ограничаване разпространението на заразата. Лисицата е била унищожена, извършена е дезинфекция. В борбата по ликвидирането й са включени всички институции, имащи отношение по проблема. Задачи с конкретни срокове за изпълнение са възложени на РИОКОЗ, на Областната дирекция на МВР, на представители на държавните лесничейства, ловно-рибарски и ловни сдружения. Ваксинирани са 464 животни, които са поставени под карантина. Забранено е тяхното придвижване в периметър от 10 км за срок от 30 дни. Населението трябва да спазва всички задължителни предписания и при констатиране на нетипично поведение на домашните животни, незабавно трябва да се сигнализират ветеринарните служби и кметовете на населените места. На проведеното заседание директорът на Регионалната ветеринано-медицинска служба д-р Милев съобщи последните данни за епизоотичната обстановка около птичия грип в България и страните от Европейския съюз. Набелязани са конкретни мерки за недопускане на тази болест в региона.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.