Втората кръгла маса за борба с рака се проведе в Перник

Вторник, 21 Октомври 2008 20:08
„Ракът на гърдата не е смъртна присъда“ - под това мото премина втората кръгла маса за борба с опасното заболяване. Лекари, специалисти, представители на различни женски и онкоорганизации присъстваха на събранието, което се проведе под патронажа на кмета на Община Перник Росица Янакиева. От днес започва десетдневка, през която жените ще могат да се изследват безплатно за рак. Тези прегледи ще се извършват в Младежкия център в квартал "Христо Смирненски". До 30 октомври ще се правят прегледи на млечната и на щитовидната жлеза. На кръглата маса присъстваха кметът на "Изток" Снежанка Викторова, доктор Емил Христов - председател на Лекарствената изпълнителна комисия към здравното министерство, Милка Василева - заместник-председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Мария Балевска - експерт в Парламентарната комисия по здравеопазване, представители на Организацията на онкоболните, техните сподвижници и приятели на местно ниво. Росица Янакиева каза, че ракът не е смъртна присъда, макар да е трудно да преодолееш негативните си чуствата, дори ако си преборил болестта. На излекуваните пациенти са нужни години, за да избледнеят спомените от процедурите и манипулациите по време на лечението. Доц.Троянова припомни, че ръкът е един от най-тежките медицински и социални проблеми. В днешно време все повече говорим за живот с тази болест и как болните да се върнат към нормалното си битие. Трябва да се обърне сериозно внимание на профилактиката, на превенцията и на ранното диагностициране. През 2007 година починалите от ракови заболявания в света са 7 милиона. Това е число е значително по-високо от починалите от СПИН и туберколоза, взети заедно. България участва в редица инициативи на Европейския парламент при борбата със съвременното заболяване. В страната ни през 2005 година са починали 32 000 души с такава диагноза, от тях 17 хиляди са били мъже. Като основни фактори за развитието на болестта се считат слънчевата светлина, радиацията, генетичните фактори, замърсяването на околната среда, тютюнопушенето, алкохолът и затлъстяването. Трябва да развием активно здравната си култура и да се постараем да се предпазим от епидемията на 21 век.
 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.