Очаква се вълна от хепатит да залее страната

Петък, 05 Август 2011 13:13

здравеопазване
Очаква се вълна от хепатит да залее страната. За тази опасност предупреждават от главната санитарна инспекция. Пикът ще е тази есен, а причината – липсата на имунитет и добра хигиена, твърдят специалистите.

През това лято се е увеличил броят на заболелите от хепатит А в страната. Това е и един от признаците, подсказващи ни, че може да се разрази епидемия, съобщават от главната санитарна инспекция. Отдавна не е имало проблем с болестта, бумът се очаква през есента, а причината се корени в загубата на имунитет и липсата на добра лична хигиена. В последните две години страната ни се е разминавала с епидемичния взрив. Това лято обаче, драстично се е увеличил броят на засегнатите, предупреждават още специалистите. От тази година започва нормалният цикъл на повишаване, който настъпва веднъж на 5 до 8 години. От януари до сега са регистрирани 2813 случая на хепатит А, което е повишение с 2032 случая в сравнение с миналата година. Това означава, че през юни 2010 година болните са били само 800 души. Първите клинични проявления на острата фаза на хепатит А могат да преминат без видими белези или да са придружени с тежка клинична картина - силна умора, пожълтяване на кожата или очите, гадене, повръщане, виене на свят или диария. Заболяването се предава по чревен път. Обикновено са необходими месеци за възстановяване от хепатита. През последните години бе открита и ваксина, която се смята за превантивна терапия, проверете при вашия личен лекар за подобна възможност, съветват още специалистите.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар
ВОДЕЩИ НОВИНИ

  • xxx720ПолицияПернишки полицаи задържаха двама криминално проявени за кражба. На 08 януари тази година, в полицията е подаден сигнал за извършена кражба на инструменти и електрически машини от работилница в пернишкия кв. „Калкас”. Органите на реда предприели разследване и след проведени множество процесуално-следствени действия установили извършителите на деянието – 20-годишният М.М., в съучастие с 16-годишен младеж. Двамата са криминално проявени, познати предимно с кражби на домашно имущество. Задържани са за 24 ч. и работата по документиране на случая продължава.

  • ПолицияКюстендилец е задържан при специализирана полицейска операция. Акцията е проведена от служители на Районно управление „Полиция” – Радомир.

  • ПолицияРадомирски полицаи задържаха криминално проявен за подкуп. 15-минути след полунощ, на ул. „Райко Даскалов” в гр. Радомир бил забелязан лек автомобил „Рено Клио”, движещ се без включени светлини.

  • ПожарнаКъща е горяла вчера в земенското с. Мурено. Няма пострадали хора. Пламъците лумнали около 22,00 ч., в имота на 47-годишният Н.Р. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са около 60 кв. м. покривна конструкция и покъщнина. Два екипа на пожарната служба в Земен потушили пламъците. Спасени са съседни стопански и помощни сгради.

  • ПолицияРадомирски полицаи установиха не регламентиран превозвач на пътници. Акцията е проведена вчера, от служители на местното полицейско управление и колегите им от ДАИ – Перник. Органите на реда проверили лек автомобил „Волво”, управляван от столичанина Д.В./43 г./. Криминално проявеният мъж превозвал четирима човека по линията Радомир – Перник на цената на билета. Съставен му е акт по Закона за автомобилния превоз и колата е оставена на наказателен паркинг за срок от 6 месеца. Глобата за подобно нарушение е от 500 до 2000 лева.